Četvrti festival alternative i ljevice (FALIŠ) održava se u Šibeniku od 7. do 10. rujna. Glavne gošće ovogodišnjeg festivala su Sarah Harrison i Paul Mason, a sama tema kojoj se posvećuje je budućnost koja je neminovna, naravno, ukoliko već nismo jednom nogom zakoračili u istu. U programu ima za svakog po nešto. Od izložbi, performansa i promocija do premijera filmova i predstava te predavanja.

Paul Mason britanski je pisac i novinar te je radio kao urednik ekonomije na Channel 4 News do veljače ove godine. Napisao je pet knjiga od kojih je posljednja, Postkapitalizam: Vodič za našu budućnost, prevedena i na hrvatski. Iako je strastveni ljevičar i sam za sebe kaže da je pretjerano opsjednut marksizmom, isto tako ne zazire od kritiziranja ljevice.

Sarah Harrison je između ostalog britanska novinarka, pravna istraživateljica, direktorica Zaklade Courage i možda najinteresantnije, suradnica WikiLeaks-a koja je također pomogla Edwardu Snowdenu da pobjegne iz Hong Konga u Rusiju. Zalaže se za prava “zviždačica i zviždača” i zaštitu novinarskih izvora, a u 2015. godini dodijeljena joj je Willy Brandt nagrada za mir.

Detaljan raspored možete pronaći web stranici FALIŠ festivala.