Organ Vida održat će se od 13. do 24. rujna na sedamnaest lokacija u Zagrebu, a program uključuje izložbeni, edukativni, diskurzivni i zabavni dio.
Najveći međunarodni festival fotografije koji se održava svake jeseni u Zagrebu ove godine temom Otkrivanja poziva autore/ice da u svojim fotografskim istraživanjima raskrinkavaju
vlastite načine gledanja, propitujući iskustvo i konstrukciju vizualne istine. Temom zadire direktno u politike pogleda te otvara pitanja o discipliniranju subjekta, ali i gledatelja/icu
u čiji se pogled upisuju očekivanja i reakcije.

Ove godine Organ Vida održava se na 17 lokcija, nudi 10 izložbi, 7 radionica i bogati edukativni i zabavni program.

Festival se otvara glavnom izložbom ovogodišnjeg Festivala na temu Otkrivanja u utorak, 13. rujna u Francuskom paviljonu i donosi presjek različitosti pristupa problematici i razumijevanju teme, kao i nove mogućnosti izlaganja i rješenja.

Osim bogatog izložbenog programa od čak deset izložbi, za otvorenje Festival je pripremio zanimljive i stručne razgovore o fotografiji, predstavljanja umjetnika i umjetnica, fotografskih knjiga, stručna pregledavanja portfolia, autorska vodstva po izložbama i mnoge druge zanimljivosti.
Radovi finalista i finalistica moći će se razgledati samo na danjem svjetlu od 18 do 20 sati, a nakon 20 sati pred Francuskim paviljonom prikazat će se i posebno pohvaljeni radovi pristigli na natječaj te će se održati zabava otvorenja.

Otkrivanja prate još dvije glavne izložbe: Lekcije iz ’91. kojoj je fokus na poziciji fotografa/fotografkinje i njihovoj perspektivi na protekle ratne događaje bez podilaženja političkim agendama i izložba pod temom Past is now koja istražuje status quo i potencijal prošlosti u sadašnjosti.
Tjedan otvorenja koji traje od 13. do 17. rujna programski je vrlo intenzivan kada će se svakodnevno izmjenjivati otvorenja izložbi, filmske projekcije, druženja, ali i radionice kao važni nositelji ovogodišnjeg edukativnog dijela programa.

1600x800-300x300

Pozivi na radionice Organa Vida još uvijek su otvoreni

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu Organa Vida i dalje je otvoren, a ovogodišnje radionice tijekom kojih će polaznicima i polaznicama biti omogućeni i individualni pregledi portfolija održat će Kristin Dittrich, Donald Weber, Erik Vroons, Alixandra Fazzina, Olja Triaška Stefanovič, Juraj Blaško i Snježana Josipović.
Među radionicama se ističe ona Donalda Webera Rizična posla (ne doista): Ekonomija pripovijedanja na kojoj će se polaznici fokusirati na pronalazak jasnoće vizije kroz proces pisanja, a održati će se 15. i 16.9. u Orisu – Kući arhitekture.
Kako izraditi photo-zine učit će Olja Triaško Stefanovič i Juraj Blašk, predavači na Akademiji umjetnosti i dizajna u Bratislavi. Radionica će se održati od 13. do 16.9. na Arhitektonskom fakultetu.
Jednodnevna radionica za djecu od 7 do 12 godina starosti Fotogrami sa Snježanom Josipović fokusira se na stvaranje fotografske slike bez fotoaparata, a održati će se 17.9. u Hrvatskom školskom muzeju.

Diskurzivni program festivala Organ Vida

Mlada fotografska scena osim na izložbi Otkrivanja imat će priliku predstaviti se na Open Show Zagreb te Portfolio Review. Stručnjaci će glasati za najbolji portfolio, a pobjednički rad bit će izložen na Organu Vida 2017. godine.
Open Show Zagreb, međunarodna platforma za predstavljanje fotografskih i multimedijalnih radova, tradicionalno je najposjećeniji događaj svakog dosadašnjeg izdanja festivala Organ Vida.
Uz Open Show, diskurzivni program ovogodišnjeg Organa Vida sastoji se od mnogih razgovora o fotografiji, a oni uključuju predstavljanja umjetnika/ca (Artist talks) i knjiga, predavanja umjetnika/ca te panela, a održavaju se većinom u festivalskom centru Zagrebačkom plesnom centru.

U sklopu Festivala održat će se brojni razgovori s umjetnicima i umjetnicama među kojima se ističe razgovor s umjetnikom Phillipom Toledanom (Možda, 15.9. u 20:00 sati, Galerija Kranjčar).
Projekt Phillipa Toledana pod nazivom Možda odgovor je na neočekivanu smrt njegove majke 2006.
Postavši svjestan nepredvidivosti života, kroz projekt odlučuje se suočiti sa svojim strahovima od smrti i starenja kroz stvaranje fotografija svojeg „budućeg ja“. Nakon obavljenog DNK testa kojim je utvrdio bolesti kojima je sklon, uz pomoć šminke i protetike rekreirao je fizički budućeg sebe.

88

Filmski program Organa Vida

Filmski program ovogodišnjeg festivala predstavlja dvije hrvatske premijere dokumentarnih filmova o festivalskim velikanima:
Mapplethorpe: Pogledajte slike o jednom od najkontroverznijih fotografa koji je postao ključna osoba fotografije 20. stoljeća te Nan Goldin: Sjećam se tvoga lica
o američkoj fotografkinji poznatoj po vizualnim narativima koje prikazuju njen vlastiti svijet seksualnih i ovisničkih aktivnosti.
Premijera filma Mapplethorpe: Pogledajte slike organizirana je u suradnji s Dokukinom KIC, gdje se film može pogledati svakodnevno od 16. do 24. rujna u 21 sat.
Nan Goldin: Sjećam se tvoga lica prikazuje se u nedavno otvorenom Art Parku u subotu 16. rujna u 21 sat.

Potpuni program ovogodišnjeg Organa Vida pogledajte ovdje.