U Galeriji ULUPUH 6.listopada u 19 sati održava se otvorenje bijenalne izložbe Art Eco koja ove godine u podnaslovu nosi temu Višak.

ULUPUH_NoviClanovi_Pozivnica

Izložba nastaje kao reakcija na današnju masovnu proizvodnju i gomilanje smeća koje iz godinu u godinu predstavlja sve veći problem i nemogućnost da se to smeće izbjegne, reciklira, skladišti ili racionalno iskoristi. Otpad kao neiskoristiv ostatak ljudske konzumacije otvara prostor kreativnom istraživanju, pa izložba posjetitelje/ice suočava s pitanjima: Što učiniti s gomilajućim smećem kojeg proizvodimo? Kako će se budućnost nositi s ovim problemom? S jedne strane rad nastoji istražiti nove, alternativne materijale koji su ekološki povoljniji, odnosno koji su brže raspadajući i manje zagađujući, a s druge strane rad podrazumijeva preslagivanje vrijednosti korištenjem starih odbačenih materijala i predmeta – onog prividnog VIŠKA.

„Kada je postmoderna (od 1975. na ovamo) naglasak stavila na reciklažu ambalaže čitav niz umjetnika stvarao je na tu temu. ART ECO uključio se u taj dugotrajni proces, koji nije samo protest na stanje stvari, parodija na temu masovne proizvodnje, ironija o uvriježenoj potrebi gomilanja novih i novih nepotrepština, nego je postao moralni standard: oblik odgovornog ponašanja koje u sučelju s kreativnošću utire put novoj estetici“, ističe Branka Hlevnjak, kustosica i selektorica izložbe.

Upravo višak čini osnovni gradbeni materijal koji su inovativni umjetnici prepoznali kao neiscrpan izvor za stvaranje novih rukotvorina. Umjetnici preuzimaju na sebe prosvjetiteljsku i odgojnu ulogu pokazujući da je svaki materijal i svaki predmet moguće produhoviti, iskoristiti, vratiti u život, te mu izmijeniti i dodati nova značenja. Ono što je odbačeno sad poprima uporabnu vrijednost, ono što je nazvano smećem reciklažom se vraća i konzumira, stvoreni konstrukti poprimaju smisao i ljepotu novog konteksta.

Izložba će se moći pogledati do 21. listopada, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Za dodatne informacije posjetite službenu stranicu.